Enamorats, d’Alfred Hayes (Edicions 62)

enamorats_9788429773248Títol original: “In Love”

Traducció: Albert Torrescasana

Pàgines: 140

Preu: 16€

Vull, primer de tot, agrair la recomanació de l’Albert Torrescasana i la Pilar Beltran, l’editora, qui m’han fet agafar aquesta petita història d’un autor completament desconegut per a mi. Es tracta del redescobriment d’una obra del 1953 però que podia haver estar escrita ahir mateix.  Va ser reeditat als Estats Units el 2013 i ràpidament s’han estès les recomanacions per tot arreu. Ara ens acaba d’arribar en català i des d’aquí el continuem recomanant.

Escrit en una forma de narració molt interessant, en que es barregen diàlegs, pensaments i explicacions, en primera i tercera persona, tal com se’ns barregen al cap les situacions que volem recordar i que voldríem explicar.

És curiós com la comunicació és la capacitat més desenvolupada que tenim els humans i, alhora, com és de difícil que flueixi entre aquests mateixos humans, especialment entre parelles. I, encara més especialment, entre parelles que s’estimen, que es necessiten, però que potser no ho saben prou. Ho no volen saber-ho, hi ha coses que espanten i fem com els estruços. L’amor, la dependència, el sexe, els zels, són feres desconegudes, no hi ha manuals d’ús i manteniment. Per això ens equivoquem tant i tan sovint.

“Enamorats” —títol enganyós—, és la narració d’un d’aquests fracassos. Escrit des del cervell masculí, l’home ens explica poques coses d’ell mateix, està a punt d’entrar en la quarantena, és escriptor, no se sap ben bé de què, no té residència fixa, viu en un hotel. Però sí ens explica com és ella, tot i que, es clar, des del seu angle, mai podrà realment ficar-se dins la seva pell o del seu cervell.

És important anar avançant en la història a mesura que es va llegint. Altres cròniques o ressenyes —i contraportades— expliquen massa, li treuen una bona part de l’interès. Com que jo no us en vull treure gota, us ho deixo amb les pistes que ja us he donat i cap més, que ja en sou prou intel·ligents.

 

 

Etiquetat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: