Ànima, de Wajdi Mouawad (Ed. Edicions del Periscopi)

978849404909Pàgines: 448

Preu: 19€

Que no us faci enrere l’explicació de la portada d’aquest llibre. No és un llibre de suspens, és un llibre important i seriós que explica una història colpidora que et fa encongir l’estómac i et manté en tensió al llarg de totes les seves pàgines. Té com a protagonista a Wahhch Debch, un home a qui li acaben d’assassinar la dona, però —estigueu alerta— això només és un punt de partida per a un tema: l’ànima. La recerca interior inconscient. La veritat de l’individu. L’esperança. L’infern propi. La humanitat i la bestialitat dels altres éssers humans. No es tracta únicament d’un crim, es tracta del que això li desperta, i que no acaba de saber què és. I aleshores emprèn un llarg viatge amb la màxima serenitat que li és permesa, encara que de vegades pugui donar la sensació d’estar desorientat.

El punt de vista dels narradors múltiples fa que la perspectiva sigui fascinant i que, en molts moments (n’hi ha de sublims i d’altres plens de sang), sigui suportable la tragèdia i l’horror. La seva lectura ràpida, absorbent, reflexiva, captivadora i seductora també et fa adonar que al món sempre trobem persones bones en els moments que més les necessitem (potser ens troben). Els personatges que el protagonista es trobarà són excepcionals davant la solitud i la recerca d’identitat de Wahhch.

Respirareu emocions diverses, veureu les  clarors i foscors i els límits humans que, de manera inexorable, us acostaran a un final que us deixarà emmudits i gairebé sense respiració.

La traducció d’Anna Casassas no podia ser d’altra manera: magnífica.

No sé quan feia que no llegia una cosa tan impressionant, crua, terrible, bonica i esgarrifosa, tot alhora.

Si us plau, llegiu-la! No us la podeu deixar perdre.

——————————————————————————————–

Un bon lector, en Félix V.F. m’ha fet arribar el seu parer sobre ànima. Gràcies per voler col·laborar. Aquí us el deixo: 
Wahchh Debch descubre a su mujer brutalmente asesinada en la primera página de esta gran novela. Esto lo rompe por dentro pero, sobre todo, provoca que algo en su memoria empiece a despertar. Su memoria infantil, enterrada, cerrada y olvidada, comienza a quemarlo con preguntas sin resolver. En buena parte de la historia, el autor se vale de un ingenioso artificio narrativo…. El hilo de la narración lo mantienen multiples voces: animales de toda especie y tamaño que son testigos del devenir de Wahchh. Cada uno cuenta lo que le es dado presenciar. Una parcela de la realidad, un trozo de la historia. Y es la acumulación de esos testimonios la que nos va dando una idea de la situación. Pájaros, gatos, arañas, mofetas, serpientes, perros nos hablan del mundo de los humanos y la odisea del protagonista desde su objetividad de animales, desde su animalidad. Nada en la novela es gratuito, todo tiene su simbolismo. Como Janice, que lo mete en su cama para redimirlo del dolor y de su pasado, y anular al asesino de su mujer. Wahchh se embarca en un viaje inciático, un viaje doloroso donde le es dado encontrarse con personas brutales y peligrosas, y personas bondadosas y compasivas que lo ayudan. En el camino, Wahchh se encuentra con un perro enorme y salvaje que decide adoptar a este humano perdido, protegerlo y no separarse de él nunca. El desamparo del protagonista es el desamparo de todos nosotros, y el conflicto entre las fuerzas de la luz y de la oscuridad, lo humano y lo bestial, lo bueno de los animales y lo horrible del homo sapiens. Wahchh va en busca de su identidad, de su alma. Al final se le une una adolescente que también necesita salvación, y que también tiene su importancia simbólica.
Una novela fuerte, bella, extraña. Una obra maestra.

9788423347773

Anuncis
Etiquetat , ,

One thought on “Ànima, de Wajdi Mouawad (Ed. Edicions del Periscopi)

  1. MAIG | ha dit:

    […] Club de Lectura del llibre, “Ânima”, del libanès Wajdi Mouawad. Conduirà el Club, la traductora del llibre, Anna Casassas. Per saber més del llibre: https://llibrerialaltell.wordpress.com/2014/02/08/anima-de-wajdi-mouawad-ed-edicions-del-periscopi/ […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: