L’univers contra Alex Woods, de Gavin Extence (Ed. La Magrana)

L_univers_contra_Alex_Woods_17Títol original: The Universe Versus Alex Woods

Pàgines: 448

Preu: 20€

Malgrat les infinitesimals probabilitats que això pugui passar, a l’Alex li cau un meteorit al cap mentre està al bany. Això altera la vida d’un noi que ja de per sí no és gens convencional. Són aquestes singularitats les que fan que sigui objecte de bullying a l’escola, cosa que, indirectament, el portarà a conèixer el Sr. Peterson, home amb el qual començarà una molt insòlita amistat.

És a partir del trobament amb el Sr. Peterson que la novel·la canvia de registre, de to i d’estil. Passem d’una narració feta per un noi molt intel·ligent però alhora molt ingenu, a una altra molt madura. Aquesta segona part se centra en el plantejament d’un dilema filosòfic de difícil solució però el protagonista, encara un jove adolescent, és capaç de resoldre d’allò més bé.

L’autor, Gavin Extence, és, indubtablement, un fan de Kurt Vonnegut. Ho fa de manera explícita anomenant-lo contínuament, a ell i a les seves obres, però també de manera implícita, amb el personatge del Sr. Peterson que sembla extret de “Escorxador-5”. També anomena els llibres de John Irving i, efectivament, el protagonista és fill de mare soltera (i el pare un militar desconegut, com el personatge de T.S. Garp i com el propi Irving). L’Alex també us recomanaria “Catch-22” i “Algú volà sobre el niu del cucut”. Així, doncs, lectors afins a aquesta literatura de ben segur se sentiran molt còmodes.

La contraportada suggereix similituds entre aquesta novel·la i “El curiós incident del gos a mitjanit” o “El guardià en el camp de sègol”, la qual cosa jo trobo una bestiesa. A part d’estar escrites en primera persona en un to de confidència per un noi en edat adolescent, cap d’aquestes novel·les té absolutament res en comú.

Jo la consideraria una novel·la per a joves madurs —i amb edat lectora superior a l’edat física—, però no pas exclusivament, ja que certament la novel·la va més enllà. Molt interessant com a llibre per plantejar debats, des de les particularitats de l’Alex Woods i les seves conseqüències, fins al dilema de la part final.

Etiquetat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: