El fracassat, de Martí Domínguez. (Ed. Proa)

el fracassat

 

Pàgines: 223

Preu: 19€

D’entre tots els pintors impressionistes, probablement va ser Paul Cezanne qui més va influir en els posteriors corrents artístics europeus. Però, en canvi, durant el seu temps va ser durament criticat, rebutjat per família, crítica, societat i, fins i tot, amics. El títol d’aquesta novel·la històrica es refereix al concepte que el propi Cezanne tenia d’ell mateix: amb 35 anys, tota la seva vida dedicada exclusivament al seu art, i no havia aconseguit vendre mai cap pintura.

Martí Domínguez ens recrea aquell període de l’artista d’una manera novel·lada, la relació amb el seu únic amic, Camille Pissarro, la seva família, els seus companys artistes transgressors. Justament el període en que “oficialment” la història de l’art va veure néixer “l’impressionisme”.

La novel·la acaba sense explicar-nos el final de la història, en que el fracassat assoleix el reconeixement del món sencer, però això ja pertany a la Història de l’Art (amb majúscules), mentre que la novel·la se centra en aquest període fosc d’un personatge extrem, realment personatge de ficció, però en aquest cas absolutament real.

EL valencià Martí Domínguez, escriptor i periodista, ens dóna una lliçó d’història de l’art des del vessant humà, explicada d’una manera planera i quotidiana, històries humanes darrera de personatges universals, completament desconegudes. Una lliçó d’humanitat. Gràcies

Anuncis
Etiquetat ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: