Ciutat oberta, de Teju Cole (Ed. Quaderns Crema)

ciutates
Títol original : Open city
Traducció: Xavier Pàmies
Pàgines: 309
Preu: 22,00€
Es tracta de la primera novel·la d’aquest autor nord-americà i ja el tenim situat entre l’elit de la cultura. Prova és que l’altre dia ja va aparèixer en els “twits de cultura” de La Vanguardia. Possiblement, el nom de Teju Cole el sentirem anomenar sovint. D’entrada, per aquesta primera novel·la, “Ciutat oberta” que acabem de llegir.
Certament, “Ciutat Oberta” és una novel·la, no es pot dir que sigui una altra cosa; però no és una novel·la convencional. “Ciutat Oberta” és una altra cosa, és, sens dubta, una original combinació de novel·la, assaig, i blog. No té l’estructura clàssica d’una novel·la, no té un argument clar, lineal. No espereu acció, no espereu intriga, no espereu romanticisme, no espereu diàlegs ni descripcions… però en té de tot això i més.  I, el més curiós, es tracta d’una salsa ben lligada.
Julius és un psiquiatre Nigerià que treballa a (a veure qui endevina quina és la “ciutat oberta”…) Nova York, que el protagonista recorre a peu, en metro, en taxi, de nord a sud i de East a Hudson, de tal manera que en comptes d’oberta sembla més un laberint tancat en si mateix on la sortida, si existeix, no es troba mai. El títol en realitat prové de les anomenades “ciutats obertes” durant un conflicte bèl·lic, és a dir, ciutats permeables als diferents invasors per una o altra banda. En aquest sentit, Nova York sí és un exemple de ciutat permeable a tota mena d’invasors de tot arreu del món.
Mentre camina, el nostre protagonista reflexiona sobre els temes més variats, sovint reflexions intel·lectuals sobre art, literatura, música, la immigració, el racisme, la identitat dels negres nord-americans, però també successos diversos de l’actualitat.
La contraportada del llibre diu que “Ciutat Oberta” és una novel·la bellíssima. Veritablement no entenc aquest qualificatiu. No és una novel·la bella; molt interessant, sí. Pel seu tema, per com està organitzada (de vegades sembla un quadern de bitàcola), pels temes que van sorgint ja sigui del pensament del protagonista, ja sigui dels personatges secundaris que van apareixent. I és també interessant que aquest llibre tan singular hagi arribat d’un escriptor negre, els quals, per vergonya del país més poderós del món, escassegen.
Teju Cole és un escriptor d’origen Nigerià. Aquesta és la seva primera novel·la, però té gran experiència com a escriptor col·laborador de moltes publicacions. És, a més, historiador d’art i fotògraf. El seu ampli bagatge cultural queda àmpliament demostrat quan llegeixes  “Ciutat Oberta”.
tcole_web
Anuncis
Etiquetat ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: