“Intimitat”, de Hanif Kureishi (Ed. Anagrama / Empúries)

Un home es troba a les hores prèvies a la decisió d’abandonar la seva família: la seva dona i dos fills petits. Amb això no desvelo res, és així com comença Intimitat, llibre de Hanif Kureishi escrit a l’any 1998 (en català 1999). No és aquest llibre cap novetat, com podeu veure, però és que tant el tema com l’estil no caduquen, com qualsevol bona obra. 
Aquest home expressa tots els seus pensaments i sentiments davant el que serà un esdeveniment que, lògicament, ha de canviar la seva vida. Van apareixent pel seu cap records, sensacions, arguments… sovint  contradictoris. Sap que el seu acte serà totalment covard (pensa fugir sense avisar, sense donar explicacions, tant sols una breu nota a  la seva dona) però no tracta de justificar-ho: ho explica. ¡I tan bé  que ho explica! Amb una sinceritat despullada, clara, crua de vegades. Existeix la fonamentada sospita que es tracta d’un relat semi-autobiogràfic, i jo hi estic d’acord perquè crec que només algú que ha passat per una situació semblant pot escriure-ho amb aquesta diafanitat. A més, el text està farcit de pensaments i frases de gran lucidesa i intel·ligència. Pensava transcriure’n unes quantes, però m’adono que pràcticament hauria de re-escriure tot el llibre.
Aquest llibre de Hanif Kureishi ja l’havia llegit fa uns quants anys. També recordo haver vist la pel·lícula “La meva bonica bugaderia”, guió del qual va ser l’autor, però crec que era jo massa jove per captar les subtileses que, en canvi, ara és el que més atrapa de l’escriptura de Intimitat. Per cert, existeix una pel·lícula anomenada “Intimitat”, teòricament basada en aquest relat (em costa dir-li novel·la), però que no té absolutament res a veure. No us deixeu influenciar si és que l’heu vista.
Excel·lent traducció al català de Rosa M. Calonge. I realment és d’agrair.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: